Wednesday, January 28, 2009

Gulai Raja Berangkat

Ari ni pok nok kongsi satu lagi resipi masakang orang tue-tue iaitu Gulai Raja Berangkat. Gulai ni memang soho di Kelatang. Kalu musing bekwoh di kelatang tu selain buat gula kawoh, orang buat gulai raja berangkat lah. Gulai raja berangkat ni sebenornye gulai kawoh gak. Tapi orang dok tumih rempohnye. Die orang main campok je. Pok dok tahulah lagu mane asal timbul name gulai raja berangkat nih. Mungkin Che Wang Hanafi tahu nih. Jadi pok nok bagi satu assignmeng ko Che Wang dari mane asal name Gulai Raja Berangkat nih.

Bahang-bahangnye (Untuk 1 Kawah)
(1 ekor lembu buleh dapat 2 kawoh - campor semua dengan daging, tulang, hati, limpa, pelepong, perut, lidoh dsb --- hok tu yang jadi sedap tuh)

1. Bawang Merah 3 kg - mayang
2. Bawang Putih ½ kg - mayang
3. Halia ½ kg - mayang
4. Rempah Kari campor (beli atah pasar Siti Khadijah Kota Bharu. Kabo nok untuk satu kawoh. Kalu dulu lebih kurang harge RM10 je. Lening dok tahu le sebab harge barang doh naik Tapi rempoh kari lain pong buleh jugok. Kalu guna rempoh kari daging biase, kena campor sikit dengan rempoh kerutub dang serbok cili)
5. Lengkuas
6. Cili sos 1 botol kecil
7. Budu 1 botol
8. Garam
9. Asang Jawa
10. Nisang
11. Santan 4 kg.
12. Kerisik
13. Serbuk perasa (Tok Aji le tu)

Cara-caranye:
Panaskan kawoh. Masukkang daging, perut, hati, pelepong, tulang dsb. Masak biar hampir kering air. Masukkang bahang-bahang yang dimayang. Kacau biar layu. Masukkang rempoh kari tadi. Lepah tu masukkang pulok air asang jawa dang lengkuas. Masak sampai air kering kemudiang masukkan santang. Kacau sampai gelegok. Lepah tu bulehlah buboh cili sos, budu, nisang, garam dang tok aji. Kacau sapa pecoh minyok dang akhir sekali buboh kerisik. Lepah tu rasalah masin, manis dan masamnye. Kalu nok tahu sedap ke tidok, kene cubalah. Tapi janganglah buat sapa sekor lembu. Beli daging 1 kg campor dengang kakah dalang cukuplah untuk makang anok beranok. Bahang-bahang die tu kene ejah la ye. Untuk 1 kg daging, budu tu jangang pulok buboh sapa sebotol. Nanti gatal butir mate, 2-3 sudu cukup lah ye. Kalu dok suke makang budu jangang pulok buboh budu. Tapi kalu dok boh budu, tok kik lah pulok.

No comments: